TY - JOUR ID - 26905 TI - مدلسازی سازگاری دمایی زیتون (Olea europaea L.) در ایران JO - پژوهش های جغرافیای طبیعی JA - JPHGR LA - fa SN - 2008-630X AU - محمدی, حسین AU - زینانلو, علی اصغر AU - روشن, علی اصغر AD - دانشیار دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران AD - استادیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر AD - دانشجوی دکتری اقلیم شناسی دانشگاه تهران و عضو هیات علمی دانشگاه امام حسین(ع) تهران Y1 - 2008 PY - 2008 VL - 0 IS - 63 SP - EP - KW - درجه حرارت KW - شاخص خسارت KW - سازگاری دمایی KW - ورنالیزاسیون KW - زیتون KW - ایران. DO - N2 - دما مهمترین عامل محیطی است که گلدهی و میوه دهی زیتون را تحت تاثیر قرار می دهد. دماهایی که باروری را تحریک می کنند، و دماهایی که سبب آسیب به درخت یا محصول آن می شوند، برای تعیین سازگاری مهم هستند و باید مورد بررسی قرار گیرند. این تحقیق حداقل دماهای روزانه > 5/12 و < صفر و حداکثر > 1/21 و < 5/12 درجه سانتیگراد اول اکتبر تا آخر مه را برای 10 ایستگاه نواحی زیتون خیز و در حال کشت کشور و یک ایستگاه کنترل، با استفاده از مدل سازگاری دمایی، بررسی نموده است. همچنین برای تعیین احتمال آسیب دماهای بالا طی دوره گلدهی در هر ناحیه، دماهای برابر و بیشتر از 8/37 درجه تحلیل شده‌اند. جهت مشخص شدن خسارت ایجاد شده به وسیله آخرین یخبندان بهاری، دماهای مساوی و کمتر از صفر درجه، که طی دوره گلدهی در هر ناحیه رخ داده است، مورد بحث قرار گرفتنه‌اند. مدل مذکور شاخص‌هایی را ارائه کرده است که نشان می دهد ایستگاه های شیراز، منجیل، گرگان، گنبد و سرپل ذهاب الگوی دمایی مشابه نواحی زیتون خیز دارند. کلیدواژه‌ها: درجه حرارت، شاخص خسارت، سازگاری دمایی، ورنالیزاسیون، زیتون، ایران. UR - https://jphgr.ut.ac.ir/article_26905.html L1 - https://jphgr.ut.ac.ir/article_26905_0f34d7f740e0bf0a6e09fe8befe5c5e2.pdf ER -